بعد از برگزاری کاپ 27 [1] به میزبانی مصر، این کشور شاهد پیشنهادهایی مبنی بر تولید گسترده هیدروژن سبز، بهطور ویژه در منطقه اقتصادی کانال سوئز بود. در این طرحها برق مورد نیاز الکترولایزرها از منابع انرژیهای بادی و خورشیدی تامین میشود. اجرای طرحها و منعقد شدن قراردادهای جدید در این زمینه همچنان ادامه دارد، برای مثال در ماه فوریه، سازمانهای دولتی و منطقه اقتصادی سوئز هفت تفاهمنامه با توسعهدهندگان امضا کردند و هم اکنون حدود 30 پروژه تولید هیدروژن سبز و مشتقات آن در مصر وجود دارد اما با توجه به نوظهور بودن این صنعت، امکان تحقق همه آنها نیست و تنها چند مورد از آنها، معتبر هستند.
یکی از مهمترین پروژهها، پروژهای است که توسط شرکت اِیامایاِی پاور[2] رهبری میشود. این شرکت مستقر در دبی نقش پررنگی در پروژههای تجدیدپذیر مصر ایفا میکند، برای مثال در حال حاضر مشغول به احداث یک نیروگاه فتوولتاییک 500 مگاواتی و یک نیروگاه بادی 500 مگاواتی در این کشور میباشد. با توجه به ساختارهای انرژیهای تجدیدپذیر، توجه این شرکت به تولید هیدروژن سبز، معطوف شدهاست بهطوری که در کاپ 27 اعلام کردهاست که یک واحد الکترولیز 500 مگاواتی و تولید آمونیاک در منطقه اقتصادی سوئز احداث خواهد کرد. ظرفیت تولید آمونیاک این واحد، روزانه 1200 تن میباشد و پیشبینی میشود که ظرفیت تولید سالانه آن 350000 تن باشد.
در مناطق دیگر مصر، برای تامین برق مورد نیاز این فعالیتها از یک نیروگاه فتوولتاییک به ظرفیت 550 مگاوات، یک نیروگاه بادی به ظرفیت 700 مگاوات و یک سامانه ذخیرهسازی باتری به ظرفیت 550 مگاواتساعت استفاده میشود. در این پروژه تا اواخر 2024 به تصمیمگیری در مورد سرمایهگذاری آن پرداخته خواهد شد و تاریخ عملیاتی شدن آن اواخر 2028 خواهد بود.
چندین شرکت بزرگ دیگر در حال پیشبرد مطالعاتی برای تولید آمونیاک و متانول سبز در منطقه اقتصادی سوئز میباشند که در صورت عملی شدن آنها یک زنجیره بزرگ از تولید هیدروژن سبز ایجاد خواهد شد.
شرکت عربستانی آکوا پاور[3] از دیگر شرکتهایی است که سال گذشته با مبلغ 4 میلیارد دلار برای احداث یک واحد تولید آمونیاک سبز به ظرفیت 600000 تن در سال در فاز اول و 2 میلیون تن در سال در فاز دوم، با دولت مصر وارد قرارداد چارچوبی شد.
از دیگر پروژههای معتبر، پروژهای است که توتالانرژیز[4] و اناراکپیتال[5] برای تولید 30000تن هیدروژن سبز در سال همکاری کردهاند.
همچنین شرکت انرژی پاک مصدر ابوظبی[6]، اینفینیتیپاور [7] و حسن علام[8] برای ساخت سامانه تولید هیدروژن سبز به ظرفیت 2 گیگاوات همکاری میکنند.
شرکت نروژی اسکاتک[9] نیز در حال راهبری یک واحد الکترولیز 100 مگاواتی و تولید آمونیاک سبز میباشد، همچنین شرکت بلژیکی دیایامای[10] در حال توسعه یک طرح تولید هیدروژن سبز با هزینه 3 میلیارد دلاری میباشد.
سخن ما
طبق بررسیهای صورت گرفته کشور مصر دارای تعاملات سازندهای با کشورهای همسایه خود در زمینه انرژی بوده و بر اساس برنامهریزیهای بلندمدت در نظر دارد شبکه اتصال برق خود را گسترش داده و وابستگی خود به منابع فسیلی را به حداقل برساند اما این مهم در سایه دستیابی به فناوری و دانش روز دنیا است که کشور مصر توانسته با ایجاد پلهای ارتباطی بین کشورهای مختلف بخشی از آن را تامین کند. از سوی دیگر، این کشور در تلاش است تا با هوشمندسازی شبکه انتقال انرژی گام مهمی در مصرف صحیح انرژی بردارد.
با وجود پتانسیل بالای مصر در انرژی خورشیدی و بادی، سهم انرژیهای تجدیدپذیر در سبد انرژی مصر در سال 2022 میلادی 14 درصد بودهاست[2]. اکثر کارشناسان معتقدند که اگر سهم انرژیهای تجدیدپذیر در سبد انرژی کشوری، کمتر از 20 درصد باشد، تولید هیدروژن سبز، کار اشتباهی بوده و توجیه منطقی ندارد. از این رو، انتظار میرود که کشور مصر در صدد توسعه سهم انرژیهای تجدیدپذیر خود در سبد انرژی خود باشد. تولید مازاد بر مصرف در مقاطع زمانی ساعتی و یا ماهانه به هیدروژن سبز تبدیل و برای ذخیرهسازی به آمونیاک سبز مبدل خواهند شد.

[1] COP27
[2] AMEA POWER
[3] ACWA POWER
[4] TotalEnergies
[5] Enara Capital
[6] Abu Dhabi clean energy company Masdar
[7] Infinity Power
[8] Hassan Allam
[9] Scatec
[10] DEME
منابع:
[1] Egypt Eyes Large Role in Green Hydrogen Production | OilPrice.com
[2] Brief review on Egypt’s renewable energy current status and future vision Nour A. Moharram, Abdelrahman Tarek, Mohamed Gaber, Seif Bayoumi,2022
نویسندگان
سارا اکبرنژاد و میلاد پیرهادی